Aktualności

Przepisy na wegańskie dania
HAMBURGER VEGA 

Pasztet z fasoli
Przepis na około 1 kg gotowego pasztetu
Składniki:
Fasola biała surowa – 250 g
Marchew – 3 sztuki
Pietruszka korzeń – 3 sztuki
Seler korzeń – ½ dużej sztuki
Cebula – 2 sztuki
Oliwa – 2 łyżki
Płatki owsiane – 4 łyżki
Przyprawy do pasztetu: sól, pieprz, lubczyk, majeranek
Wykonanie:
Warzywa korzeniowe obrać, pokroić na mniejsze kawałki, polać połową oliwy, oprószyć przyprawami i upiec do miękkości. W międzyczasie namoczyć i ugotować fasolę. Cebulkę posiekać i poddusić na pozostałej oliwie. Płatki zmielić w młynku na drobny proszek. Wszystkie wstępnie przygotowane składniki umieścić w misce i zblendować razem na jednolitą masę. Przyprawić do smaku, nałożyć do formy i upiec (180°C przez 30 minut).
Wartość odżywcza w 100 g:
136 kcal
8 g białko
3 g tłuszcze
26 g węglowodany

PASZTET z FASOLI.jpgPASZTET z FASOLI.jpg


Burgery wegetariańskie
Przepis na około 5 sztuk
Składniki:
Ekstrudat sojowy (jak na kotlety sojowe) – 100 g
Bulion warzywny – 2 szklanki
Cebula- 1 sztuka
Jaja – 2 duże sztuki
Oliwa – 3 łyżki
Przyprawy do pasztetu: sól, pieprz, papryka, jałowiec
Wykonanie:
Ekstrudat namoczyć i ugotować do miękkości w bulionie. Na 1/3 oliwy poddusić cebulę (jeżeli planujemy burgery piec można na całej). Ugotowany ekstrudat zmielić (jak mięso), dodać cebulkę, jajka i przyprawy. Z uzyskanej masy formować burgery (jeżeli będą bardzo kleiste najlepiej formować je rękami zmoczonymi zimną wodą). Burgery usmażyć na pozostałej oliwie lub upiec w piecu (w połowie pieczenia obrócić).
Wartość odżywcza 1 sztuki
148 kcal
12 g białko
8 g tłuszcze
5 g węglowodany

HAMBURGER vega.jpgHAMBURGER vega.jpg

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Walantynka100

Przepis na burgery nie jest wegański.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      karolina_kostmanowicz

      Zamiast 2 jaj weź 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z wodą do konsystencji papki.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          Zostań gościem Rozmów w Toku
          Następny artykuł:

          Zostań gościem Rozmów w Toku

          tvnpix