Aktualności

Danie kuchni indyjskiej – kurczak Tikka Masala
Rozmowy w toku 

500g filetu z kurczaka

Składniki do marynaty:

150-200g jogurtu naturalnego

1-2 łyżki oliwy

Szczypta startego imbiru, cynamonu, kminu rzymskiego i ostrej papryki

Pół łyżeczki garam masala

 

Składniki do sosu:

600-700ml przecieru pomidorowego

3 ząbki czosnku (wyciśnięte)

3 łyżki masła klarowanego

2 łyżeczki kminu rzymskiego w proszku i ostrej papryki

Pół łyżeczki garam masala

1 łyżeczka curku

1 łyżka octu winnego

6 łyżek śmietanki kremówki

 

 

Kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć solą i pieprzem, włożyć do miski z marynatą i wymieszać. Odstawić na noc do lodówki.

Wyjąć z lodówki na pół godziny przed smażeniem.

Kurczaka wyjąć z marynaty i usunąć jej nadmiar papierowym ręcznikiem. Mięso usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej z każdej strony po minucie na średnim ogniu. Kawałki kurczaka możesz nabić na patyczek do szaszłyków aby ułatwić obracanie.

Roztopić w garnku masło z czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną minutę.

Dodać pomidory, cukier, ocet winny, sól, pieprz i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodać usmażonego kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15 minut, lub do czasu aż mięso zrobi się idealnie miękkie.

Na koniec zdjąć z ognia i dodać śmietankę kremówkę. Podawać z ugotowanym ryżem długoziarnistym, pieczywem, posypać kolendrą.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
Zaloguj się, aby dodać komentarz
Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Produkty pobudzające metabolizm
Następny artykuł:

Produkty pobudzające metabolizm

tvnpix